Halkeama

Vattusaares on kummallinen halkeama kalliossa. No halkeama ei sinällään ole kummallinen vaan se että halkeaman täyttää toinen kivilaji.
Ei mitään irtokiviä vaan ihan kiinteää kalliota mutta ikäänkuin se olisi jälkikäteen tuohon halkeamaan valutettu.
No minusta tuo on outoa enkä ole tuollaista muualla nähnyt.

Ilmeisesti tuo on graniittia ja tuon kalkeaman sisällä on jotain muuta kivieä. Olisko kalkkikiveä?

8 Replies to “Halkeama”

  1. Geologit osaavat selittää tuon synnyn oikein hyvin. Selitys on suunnilleen seuraava:
    Kivi supistuu jäähtyessään. Kun graniitti joskus miljoonia vuosia sitten jäähtyi, se supistui. Jäähtyessään siihen tuli halkeama, joka leveni, kun molemmilla puolilla kiviaines supistui. Väliin tuli muita kemikaalisuoloja sen mukaan, mitä sulaan kivimassaan oli liuennut. Kemikaalit kiteytyivät tuoksi aineeksi, mitä siinä on välissä.
    Toinen mahdollisuus on, että kyseessä on kaksi eri lämpötilassa sulavaa ainetta. Jos graniitti jähmettyy esim 1800 asteessa, jokin toinen kivilaji voi silloin vielä olla juoksevaa. Jähmettyneen graniitin halkeamiin tulee siis muuta kiviainetta. Tuolla ilmiöllä oli jokin hieno nimi, mutta evvk, en minä nyt kaikkea viitsi muistella.
    Kansainvälinen geologian päivä on ensi kuun 17. päivä. Viime vuonna täällä meillä oli geologian retki ko päivänä. Siellä se geologi näytteli niitä juovia graniitissa ja kertoi tuollaisia juttuloita.
    Pitäisikö tänä vuonnakin järjestää geologiaretki?

  2. Uimarannan läheltä löytynee vieläkin kiilleliuskeen tapaista jossa sateenkaaren värejä.Vanhaa merenpohjaa. Hiidenkirnuja.Pirunpeltoja.Haukipään kalliolohkeamissa vaikka mitä mielenkiintoista kun jaksaa vain rymytä. Sotasataman lähellä viikinkihauta.RIP Norskille siellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *